Wist je dat zwanger worden van een spermadonor veiliger kan zijn dan zwanger worden van je eigen partner?
Wat heb jij van tevoren uitgezocht om de kansen op een gezond kind te vergroten? Waarschijnlijk niet veel.
Ik in ieder geval niet!
Bij een spermabank is het uitgangspunt dat er ongeveer net zoveel getest wordt als dat je van elkaar zou weten als je twee jaar* een relatie hebt. Ik had veertien jaar een relatie voordat ik zwanger werd en wist minder dan hetgeen er allemaal getest wordt bij een donorbank.
Van een donor weet je best veel over de medische achtergrond
Het geeft best een veilig gevoel dat je al heel veel weet over de medische achtergrond van de donor. Slechts 5% van de donoren is maar geschikt als donor. Dat heeft enerzijds met de kwaliteit van het zaad te maken maar anderzijds ook met eventuele genetische aandoeningen of ziektes.
Als er onverhoopt iets met een donorkindje aan de hand blijkt te zijn, worden per direct de spermacellen van de desbetreffende donor uit de voorraad gehaald. Eerst volgt er onderzoek wat er aan de hand kan zijn, of het een nieuwe spontane mutatie is of dat het iets is wat niet is gescreend maar wel gevaarlijk kan zijn.
Een Spermadonor, veilig of niet?
Vaak is een donorkindje niet de meest ideale situatie, een plan B , maar wel veilig.
Echter, 100% garantie dat je een gezonde baby krijgt heb je nooit.
* Dit geldt alleen als je naar een geregistreerde kliniek gaat. Een bank als de European Sperma Bank (met vestigingen in Kopenhagen en Seattle) gaat uit van 2 jaar, andere banken kunnen een ander uitgangspunt hebben. Altijd goed om dit na te vragen.
Meer informatie over een spermadonor vind je op de website van Baby Dilemma
Lees ook het artikel: Een dosis e-Sperma uit Denemarken