Morgen 17 mei is het de Dag van de Kinderwens. Nog niet officieel, je kunt een petitie tekenen als je vindt dat er één dag per jaar speciale aandacht uit moet gaan naar mensen met een moeilijk te realiseren kinderwens.
Zwanger worden kan een moeizaam proces zijn
Voor veel vrouwen is kinderen krijgen niet zo vanzelfsprekend. Om verschillende redenen kan zwanger worden een moeizaam proces zijn, niet lukken of zelfs niet handig zijn. Denk aan voorbeelden als endometriose, erfelijke belasting, kwalitatief slechte eicellen, ernstig ziek zijn of zijn geweest.
Sommige vrouwen weten van tevoren al dat zwanger raken een moeizaam traject kan worden of dat het niet zonder risico’s is. Bijvoorbeeld, omdat de kans op een zwangerschap vanwege medische redenen klein is. Of, omdat ze erfelijk belast zijn met een ziekte en de kans bestaat dat deze wordt doorgegeven aan hun kind(eren). Of, omdat hun ziekte maakt dat een zwangerschap risicovol voor hun gezondheid is.
Medische aandoeningen kunnen twijfels over het krijgen van kinderen doen toenemen: ook al heb je een kinderwens, je weet ook dat je je gezonde verstand moet gebruiken bij het maken van deze keuze.
Indien de kans aanwezig is dat zwanger worden voor jou een moeizaam traject wordt, dan kun je jezelf het volgende afvragen:
• Wil ik dit moeizame traject ingaan?
• Kan mijn relatie dit aan?
• Kan ik dit geestelijk aan?
• Hoe groot is mijn kinderwens eigenlijk?
• Hoe ver wil ik gaan om zwanger te worden?
• Wil ik mijn huidige geluksgevoel op het spel zetten?
• Wat zijn de risico’s voor mijzelf ?
• Wat zijn de risico’s voor mijn ongeboren kind?
Je huidige leven is verder misschien heel OK en je wilt dit graag zo houden. Je weet van tevoren niet hoe je geestelijk op de pogingen om zwanger te raken gaat reageren én of het zwanger worden überhaupt gaat lukken. Je wilt jezelf behoeden voor teleurstellingen en door het te proberen zet je misschien wel je huidige geluksgevoel op het spel.
Onderzoek je kinderwens
Wel of geen kind voor jou? Als deze vraag aan je knaagt en je twijfelt over het krijgen van kinderen, kun je het beste aan de slag gaan en uitzoeken hoe sterk je kinderwens is. Onderzoek alle kansen, risico’s, voors en tegens en jouw aannames die voor jou verbonden zitten aan een zwangerschap. Deze punten kun je betrekken in de afweging om uiteindelijk tot een weloverwogen besluit te komen.
Bij medische aandoeningen is het verstandig om er met een huisarts of specialist over te praten. Laat je uitgebreid informeren en adviseren zodat je alle feiten op een rijtje kunt zetten. Zo voorkom je dat je in het duister tast wat betreft de mogelijke risico’s en ben je beter in staat om voor jezelf de balans op te maken.
Luister naar je gevoel in combinatie met de harde realiteit en durf te kiezen
Als je een kinderwens hebt
Er bestaat een kans dat, als je uit je babydilemma bent en besluit voor kinderen te willen gaan, je kinderwens niet vervuld zal gaan worden.
Mocht je uiteindelijk besluiten voor het moederschap te gaan, dan is het niet onverstandig om rekening te houden met een tegenvallende uitkomst. Dit kan het makkelijker maken wanneer een zwangerschap niet mogelijk blijkt te zijn of wanneer het een langdurig en moeilijk vol te houden proces blijkt te worden. Ook neem je er zo geestelijk gezien meer afstand van wat de kans op een zwangerschap weer kan vergroten!
Mocht je besluiten kindervrij te blijven dan verdwijnt het knagende gevoel en kun je voortaan je bewust kindervrije leven verder leven. Jouw medische aandoening is dan, in de context van een kindkeuze, naar de achtergrond verdwenen.
Liefs,
Ida
Heb je de gratis preview van mijn boek al gelezen? Het dilemma vanuit het kind gezien: mist jouw ongeboren kind een mooi leven of is hij beter af om ongeboren te blijven?